2014. május 1., csütörtök

Lekváros bukta


A buktáról mindig a nagymamám jut eszembe. Mikor gyerek voltam gyakran csinált hatalmas adagokat, finom szilva lekvárral.
Én is végre elszántam magam, hogy életem első buktáját megsüssem, bár én vegyes gyümölcs lekvárt tettem bele.
A kisfiamnak nagyon ízlik, már a másodikat eszi, nagy lelkesen.




Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dkg élesztő
3 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál só
2 tojássárgája
kb 1,5-2 dl langyos tej

+ gyümölcs lekvár, tojás fehérje a lekenéshez


Elkészítés:

  1. 0,5 dl langyos tejben az élesztőt futtassuk fel. A lisztet a sóval, kristálycukorral keverjük össze, majd a tojás sárgákkal, felfuttatott élesztővel és annyi tejjel, amit a tészta felvesz gombóccá dagasszuk. Letakarva, 30 percig kelesztjük.
  2. Vékonyra kinyújtjuk, és téglalapokra vágjuk. Lekvárt teszünk a közepébe és buktává formázzuk. Tepsibe lerakjuk és 30 percig még kelesztjük. 
  3. Majd a tojásfehérjével lekenjük és 180 fokon 15-20 percig sütjük. Tiszta konyharuhával letakarva 10 percig állni hagyjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése