2014. március 28., péntek

Francia citromtorta  -  Tarte au citron

A Süteménydíszítés című újságban találtam meg ezt a tortát. Isteni finom az omlós tésztában ez a fanyar citromos töltelék. Eddig aki megkóstolta, mindenkinek ízlett. Nagy előnye, hogy előtte két nappal is meg lehet sütni.

Hozzávalók a tortához: 
12,5 dkg kockára vágott hideg vaj
25 dkg finomliszt
7,5 dkg porcukor
2 tojássárgája felverve
1 egész tojás felverve
hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:
5 tojás
15 dkg porcukor
2 citrom héja és leve
1,5 dl tejszín


+ porcukor a díszítéshez


Elkészítés:
1/ A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, a felvert egész tojást és a tojássárgákat. Annyi hideg vizet öntünk hozzá, hogy összegyúrhassuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
2/ A tésztát kinyújtjuk, kikent tortaformába simítjuk. Majd 30 percre újra hűtőbe tesszük.
3/ A krémhez összekeverjük a tojást és a porcukrot. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját.
4/ A tésztát kibéleljük sütőpapírral, sütőgolyóval (babbal, lencsével) megtöltjük, és  160 fokon 20 percig sütjük. Majd kivesszük a papírt és a maradék felvert tojásfehérjével megkenjük és még 5 percig sütjük.
5/ A sütő hőmérsékletét 140 fokra mérsékeljük, a tölteléket beleöntjük, majd 30 percig sütjük, vagy amíg egy kicsit összeáll.
6/ Hagyjuk teljesen kihűlni és porcukorral díszítve tálaljuk.




                                                Remélem nektek is tetszik és ízleni fog! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése